Tudással a Jövőért

Déli Dunakanyar program

Déli-Dunakanyar, Magyarország legjobban őrzött titka

Megújulva várja a turistákat Magyarország legújabb turistaparadicsoma, a

 Déli Dunakanyar

Magyarország legjobban őrzött titka, a Déli Dunakanyar megszépülve kínál aktív kikapcsolódást az odalátogató családoknak és ternészetesen az itt élőknek is.

Míg a nagybetűs Dunakanyart szinte senkinek sem kell bemutatni, sőt, a környéken az utóbbi években már szinte a balatonihoz hasonlítható az embertömeg, a fővárostól délre, Dunaföldvár és Paks között található Déli Dunakanyart – egyelőre – jóval kevesebben ismerik.

Ezen akartunk változtatni példamutató összefogással.

Néhány év alatt – négy településen, öt résztvevővel- valósággá vált az álom és elindult a ták a térség felvirágoztatása.

A komoly, több települést érintő fejlesztésekhez, felújításokhoz, környezeti rekonstrukcióhoz a Széchenyi 2020 program támogatásával vágtunkk bele, ennek köszönhetően a régióban szinte minden településen létrejött valamilyen izgalmas újdonság, vagy az évszázados értékek keltek új életre, szakértő kezek által.

“A Déli Dunakanyar projekt az iskolapéldája annak, hogyan tudja a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatni a térségek üzlet-gazdasági fejlődését. A megvalósult beruházások növelik az egész megye turisztikai vonzerejét, munkalehetőséget, jövőképet teremt az itt élőknek. Kiemelt öröm számomra, hogy a fejlesztések egyaránt megszólítják a kulturális programokra és az aktív, családos pihenésre vágyókat, bemutatják megyénk kiemelkedő történelmi és természeti kincseit, és előtérbe helyezik az itteni bortermelést, aminek más sok száz éves hagyománya van” – mondta el a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Északról dél felé haladva Dunaföldvár, a Déli Dunakanyar kapuja az első település, ahol a projekt eredményével találkozhatnak a kirándulók. A Duna-parton, a Hősök terénél kerékpáros pihenőpont jött létre, fedett asztalokkal és padokkal, vizesblokkal és a ma már szinte kötelező wifi-elérhetőséggel. Nem kell azonban biciklivel érkezni, ugyanis kerékpár-kölcsönzésre is van lehetőség, a legkisebbek pedig a Kossuth téren létesült játszótéren, illetve a KRESZ-parkban gyakorolhatják a közlekedés fortélyait.

Dunaföldvártól pár perc autóútra – vagy néhány kilométernyi kerékpározásra – található Bölcskén áll a Déli Dunakanyar koronaékszere, a festői ősfás környezetben megújult Szent András Kastély, ahol szállásra is lelhetnek a hazai helytörténet szinte elfeledett szeglete iránt érdeklődők. A kastély látogatói a főépületet körülölelő parkban megtekinthetnek egy valódi kelta emlékhelyet, valamint a teljeskörűen felújított, egyedi akusztikájú Jézus Szíve Kápolnát is.

A kastély kertjében is kialakítottak kerékpáros pihenőpontot,

innen azonban érdemes a bölcskei pincesorra is átgurulni, ahol hasonló létesítmény jött létre a felújítás során, kőhajításnyira a nemrég megnyílt Bor- és sonkamúzeumtól, ahol nem csak a helyi finomságokat lehet megkóstolni, de a hagyományos bor-, és sonkakészítés fortélyaival is meg lehet ismerkedni.

Dél felé haladva a következő állomás Madocsa, ahol szintén az aktív kikapcsolódás rajongói találhatják meg a számításukat: a festői Duna-parton, ősfás környezetben létrehozott kerékpáros pihenőpont ideális megállóhely, akár egy szendvics elfogyasztására, de az itt kialakított tűzrakóhely a bográcsozókat, sütögetni vágyókat is szeretettel várja. A természettel ismerkedni vágyók számára pedig a Madocsa élővilágát és nevezetességeit bemutató tanösvényen lehet végigsétálni, gyönyörű környezetben. Ráadásul a projekt keretében a kisgyermekesekre is gondoltak, és a településen létrehoztak egy minden korosztály számára alkalmas játszóteret, mely kerékpárral és gépjárművel is könnyen megközelíthető. A faluban pedig egy internet kapcsolattal ellátott információs terminál is üzemel a kerékpáros pihenő mellet.

Paks külterületén, Dunakömlőd szélén egy valóságos történelmi kuriózum várja a régi korok iránt érdeklődőket. Lussonium  római kori katonai tábor területén korábban létrejött romkert előterében került sor turisztikai fejlesztésekre, melynek köszönhetően új elemekkel bővült a terület. Az újonnan létrehozott Füvészkert különböző, már a római korban is ismert  mediterrán, illetve a hazai klímát kedvelő növényekkel ismerteti meg a látogatókat, a római kort idéző játszótér pedig a gyermekek számára nyújt kikapcsolódást. A magaságyások között végigsétálva egyszerre lehet gyönyörködni a kilátásban és magunkba szippantani a fűszernövények bódító aromáját, mely a játszótérrel komplett családi élményt kínál. Ezt egészítik ki lent a dunakömlődi kerékpáros pihenőpont és a projekt részeként beszerzett, a Paksi Városi Múzeum rendezvényeit színesítő, korhű római kori viseletek, katonai öltözékek. 

Ugyanitt, a gyerekek a római kort idéző játszótéren kapcsolódhatnak ki, a szülők pedig a közeli pihenőhelyen szusszanhatnak egyet.

A madocsai, dunaföldvári és paksi önkormányzat, valamint a Tudással a Jövőért Alapítvány és a Központi Alapítvány által megnyert Top-1.2.1.- 2016-TL1-00020 pályázatban részt vevő települések elkötelezettek a Déli Dunakanyar turisztikai felvirágoztatása mellett. Együttműködésük a pályázatnak köszönhetően még magasabb szintre lépett annak érdekében, hogy minél több látogatót vonzzanak az ország e vadregényes szegletébe!

Déli Dunakanyar Alkotó Közösség

A Balaton felvidék ma az ország egyik legismertebb és „legdrágább” helye. A telkek, mezőgazdasági területek ára az egyik legmagasabb Magyarországon, a 1 m2-re jutó művész és művészeti esemény pedig , talán a legtöbb, Budapest után.

Pedig ez a terület a 60-as években szó szerint halálra volt ítélve. Az akkori  szabályozás szerint ezeket a kis településeket el akarták sorvasztani, el akarták népteleníteni. 

Aztán jött néhány művész, és lett, ami lett belőle – mára.

( Egyébként, ha már lúd, legyen kövér, New York is úgy jött létre, hogy letelepedett néhány művész a semmibe,  aztán köréjük gyűltek az eberek, a kiszolgálók és épült a város.)

A Déli Dunakanyar program keretében négy település fogott össze, hogy tegyük a térképre ezt a területet is, ahol a turizmusnak igazából se híre, se hamva, 2016-ban még nem szerepelt a fejlesztendő területek között. ( Dunaföldvár Önkormányzata, Madocsa Önkormányzata, Paks Önkormányzata, Bölcskén ledig két alapítvány, a Köz-ponti Alapítvány és a Tudssal a Jövőért Alapítvány, a konzorcium vezetőjeként.)

A pályázati program véget ért, de ez nem jelenti azt, hogy a fejlesztésnek, a közös munkának is vége kell, hogy legyen.

A Tudással a Jövőért Alapítvány alapítójaként feltett szándékom, hogy az elkövetkező néhány évtizedben ez a terület is legyen éppen olyan vonzó, mint a Balatonfelvidék.  És ez nem azt jelenti, hogy konkurenciája akar lenni, hanem éppen, hogy az országot, a vidéket erősítsük egymás által. Minél több erős pontja van egy országnak, népnek, annál biztosabb, vonzóbb a fiataljai, a kreatív, tetterős emberek számára és tud adni támaszt a rászorulóknak.

Ha ott a Balaton, itt a Duna, ha ott a badacsonyi borvidék, itt a tolnai borvidék …… és persze sorolhatnánk, éppen csak azért jegyzem meg, hogy lássuk, mennyi a hasonlóság, mennyire van benne lehetőség.

A Duna mindkét partján kezdődtek már el kezdeményezések, melyek kisebb, nagyobb területeket, embereket mozgatnak meg, kötnek össze. Fontos , hogy érjük el egymást és közösen, egymást erősítve, összefogással gondolkozzunk és tegyünk a közös jövőnkért.

Nem korlátozódik egyes területekre, ágazatokra, éppen úgy érinti a turizmust, mint a gazdálkodást.

Ami azonban közös értéknek kell, hogy legyen, a Földünk és a természetes élet , a ma és a holnap mindent megelőző prioritása.

Az én számomra a Déli Dunakanyar fejlesztési program nem ért véget. Éppen , hogy felerősödik.

Csak a példa kedvéért.

A művészeti programokat a Szent András Kastélyban megerősítjük. Együttműködünk  külföldi művészekkel, művészeti menedzserrel. A MÁV Szimfonikus Zenekarral 5 éves együttműködést kötöttünk az itt élő iskolások ingyenes zenei  fejlesztésére.

A kastélyban heti rendszerfességgel vannak képzési , fejlesztési programok.

Ugyancsak Szentandrás pusztán filozófiai interaktív képzéseket tartanak  a  METU egyetem professzorai, a tanszékvezető is haza jár ide. 

Harta térségében a Myfarm Harta Közösségi kertek már több településen szervezi a finom, friss, vegyszermentes zöldségekkel való ellátást, szintén Szentandrás pusztán Kati Világa a házi sajtokat készíti.

Számtalan kisebb, nagyobb vállalkozás, kezdeményezés van a közelünkben, ha összefogunk, hegyeket mozgathatunk meg!

Kedves olasz művészmenedzser barátom mondta, miután csoda koncertet szerveztünk a kastélyban:

A recept egyszerű: Álmodj nagyot, dolgozz keményen és legyenek jó barátaid! Hát ennél nem lehet egyszerűbb!

Ezért alapítom meg a Déli Dunakanyar Alkotó Közöséget, melynek tagja lehet mindenki, aki szívesen gondolkozik együtt velünk és hozza az ötleteit, gondolatait, ügyességét, bármely értékét hogy együtt alkossunk, együtt teremtsünk közös jövőt.

Addig is nézzék meg a Déli Dunakanyar Appot, ahová feltehetjük az értékeinket, a kínált szolgáltatást, a jövőről alkotott képünket.  A Duna mindkét oldaláról.